Een goede houding versterkt je mentale veerkracht

Onze houding heeft invloed op onze gedachten. Probeer het zelf eens: loop 10 minuten rond en doe 5 minuten in een zelfverzekerde pose met het hoofd omhoog en 5 minuten voorovergebogen met de blik op de grond gericht. Voel je het verschil?

Houding en gedachten

Onderzoek van professor Erik Peper van de San Francisco State University toont aan dat onze lichaamshouding invloed heeft op ons gedrag. Hij ontdekte dat we meer geneigd zijn om positieve herinneringen op te roepen wanneer we rechtop zitten. De deelnemers van het onderzoek bleken ook meer vertrouwen te hebben in hun eigen woorden dan degenen die in een gebogen houding zaten.

Gebogen over onze smartphone

Het aantal klachten zoals nek-, schouder- en hoofdpijn is de afgelopen jaren toegenomen. Steeds meer mensen hebben te maken met depressie of burn-out. Een deel van deze stijging is te wijten aan onze ineengedoken houding. We buigen voorover naar onze smartphones of zitten onderuitgezakt achter ons bureau op het werk.

Je houding en je gedachten beïnvloeden elkaar. Als je je niet goed voelt, neig je sneller naar een neerslachtige positie. En andersom geldt het ook: je voelt je minder goed omdat je in deze houding zit. Gebogen over je computer zitten met gekromde schouders is schadelijk voor zowel je lichaam als geest.

Zitten in een open hoek

Het aannemen van een goede lichaamshouding is een belangrijke stap richting mentale veerkracht. Ergonomische stoelen helpen je om een 'open hoek'-houding aan te nemen met een natuurlijke kromming van de rug. Op deze manier zit je dynamisch, vriendelijk voor je rug en bevorder je ook een houding die positieve gedachten oproept.
Vorige post
Volgende post

Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Contacteer onze adviseurs.