Het duurzame kantoor

Bij Buro International zijn we toegewijd aan het creëren van duurzame werkomgevingen die niet alleen een positieve impact hebben op het milieu, maar ook bijdragen aan het welzijn en de productiviteit van de medewerkers. We geloven dat een “feel good office” een sleutelrol kan spelen in het stimuleren van creativiteit, samenwerking en tevredenheid onder werknemers.

In ons gamma bieden we niet alleen duurzame producten aan, zoals meubelen gemaakt van gerecycleerd materiaal en/of die vervaardigd zijn met minimale milieueffecten, maar we kijken ook hoe we eventueel met het reeds aanwezige meubilair aan de slag kunnen gaan. 

Bovendien begrijpen we de huidige uitdagingen van de "war for talent", waarbij het aantrekken en behouden van gekwalificeerde en geëngageerde medewerkers een essentiële factor is voor het succes van een bedrijf. Werknemers zijn steeds meer op zoek naar werkplekken die hun welzijn bevorderen en in lijn zijn met hun eigen waarden. Door een duurzame kantoorinrichting te implementeren, kan een werkgever zich onderscheiden als een bedrijf dat zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van mensen, evenals voor een duurzame toekomst.

Uiteraard heeft Buro International haar eigen aanpak als bedrijf vervat in haar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Verklaring dat kan opgevraagd worden via deze link.

 

Maar hoe zien wij het duurzame kantoor van morgen?

Alles start met de wil tot veranderen en een pragmatische aanpak naar verduurzaming op de werkvloer.

Maak duurzame keuzes als bedrijf en moedig duurzaam gedrag aan. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende gescheiden afvalemmers op meerdere plaatsten op de werkplek.

Wees als bedrijf voorbeeld voor externe partners. Voorzie high end vergaderruimtes met speciale teams oplossingen zodat verplaatsing niet steeds nodig is en een teams meeting even efficiënt kan zijn.

 

Hoe moet de inrichting zijn van een duurzaam kantoor?

Naast het stimuleren van duurzaam gedrag en het maken van ecologisch verantwoorde keuzes, is de fysieke inrichting van het kantoor een cruciaal aspect voor duurzaamheid en het welzijn van werknemers. Een duurzaam kantoorontwerp moet zorgvuldig worden overwogen en afgestemd op de behoeften van de gebruikers. Hier zijn enkele richtlijnen voor een duurzame kantoorinrichting:

  1. Voldoende groen, goede ventilatie en verlichting: Integratie van planten in het interieur verbetert niet alleen de esthetiek van de werkruimte, maar draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit en vermindert stress. Natuurlijke ventilatie en voldoende daglichttoetreding zijn ook essentieel voor een gezonde werkomgeving en kunnen het energieverbruik verminderen.

  2. Voldoende persoonlijke werkplekken voor gefocust werk: Hoewel flexibele werkplekken steeds populairder worden, is het belangrijk om ook voldoende individuele werkruimtes te bieden waar werknemers zich kunnen concentreren en ongestoord kunnen werken wanneer dat nodig is. Ergonomisch meubilair en akoestische oplossingen kunnen bijdragen aan een comfortabele en productieve werkomgeving.

  3. Voldoende kleine, middelgrote en grote collectieve ruimtes voor (digitale) vergaderingen: Het ontwerp van vergaderruimtes moet flexibel zijn en verschillende soorten vergaderingen ondersteunen, van informele brainstormsessies tot formele presentaties. Door te investeren in geavanceerde audiovisuele technologieën kunnen bedrijven ook virtuele vergaderingen faciliteren, waardoor de noodzaak van fysieke verplaatsingen wordt verminderd.

  4. Voldoende informele zones voor sociale interactie en ontspanning: Het creëren van informele ontmoetingsplekken, zoals loungehoeken of cafetaria's, moedigt sociale interactie aan en bevordert een positieve bedrijfscultuur. Deze ruimtes kunnen ook dienen als plekken voor ontspanning en het opladen van energie tijdens pauzes.


Door rekening te houden met deze aspecten bij het ontwerpen van een duurzaam kantoor, kunnen bedrijven niet alleen bijdragen aan het verminderen van hun ecologische voetafdruk, maar ook het welzijn en de productiviteit van hun werknemers verbeteren. Een goed doordacht kantoorontwerp dat duurzaamheid en gebruikerscomfort combineert, kan een krachtig statement zijn van het engagement van een organisatie voor een gezonde en duurzame toekomst.

Vorige post
Volgende post

Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Contacteer onze adviseurs.