Ergo-Advice: Gentse Baan 66A, 9100 Sint-Niklaas - T. 0475/53.27.68 - info@ergo-advice.be
De ideale ergonomische stoel
Een mens is niet gemaakt om te zitten! Toch zitten zeer veel mensen uren per dag op een bureaustoel. Geen wonder dat lage rugpijn, lumbago en hernia in onze huidige maatschappij één van de meest voorkomende klachten en oorzaken van ziekteverzuim zijn.
Eén Belg op vijf kampt met herhaaldelijk terugkerende lage rugpijn. Om rugklachten te voorkomen is een goede zithouding van groot belang. Zitten is zeer belastend voor de rug, vooral voor de onderrug. Dit komt omdat de natuurlijke kromming van de wervelkolom niet bewaard blijft. Iemand die op kantoor werkt brengt gedurende zijn loopbaan ongeveer 60 000 u door op een bureaustoel. Het heeft dus wel degelijk zin dat er voldoende aandacht wordt besteed aan het kiezen van een gepaste bureaustoel.
Wat is een goede ergonomische bureaustoel?
Een goede ergonomische bureaustoel past zich aan aan de individuele behoeften van de gebruiker en de werzaamheden die hij verricht.
Een ergonomische bureaustoel moet tegemoet komen aan de eisen van dynamisch zitten en de individualiteit van de mens zittende mens (lengte, breedte)
Goed zitten betekent dynamisch zitten en beschermt tegen een gevaarlijke eenzijdige overbelasting, door het regelmatig veranderen van zithouding. Het permanent wisselen van zithouding tijdens de wisselende werzaamheden, voorkomt rugklachten, RSI en vermoeidheid.
- Het voetenkruis: moet stevig en stabiel zijn
- De wielen: moeten aangepast zijn aan de vloer waarop de stoel gebruikt wordt zodat men de stoel soepel kan verrijden zonder rugbelasting.
- De zithoogte van de bureaustoel dient minimaal instelbaar te zijn van 40 tot 51 cm. Zo kunnen zowel kleinere als grotere mensen de bureaustoel goed instellen. Voor mensen groter dan 195 cm of kleiner dan 160 cm is een hogere of lagere gasveer aangewezen. Beide voeten moeten plat op de grond kunnen staan. De hoek tussen de boven- en onderbenen moet minimum 90 graden zijn.
- Bewegingsmechaniek: Ergonomische stoelen zijn uitgerust met een bewegingsmechaniek (synchroon-, free-float- balanced Movement of bracingmechanisme) zodat de dynamische wisseling van lichaamshoudingen wordt gestimuleerd. Dit bevordert de kwaliteit van de tussenwervelschijven waardoor het risico op lumbago en hernia vermindert. De tegendruk is individueel in te stellen. Tegenwoordig zijn er ook stoelen die een automatische gewichtsinstelling hebben.
- Rugleuning en bekkensteun: De rugleuning van een ergonomische bureasutoel is zodanig ontwikkeld dat de natuurlijke S-kromming van de wervelkolom in verschillende zithoudingen behouden blijft. Hiervoor moet de bekkensteun in hoogte instelbaar zijn.
- Zitdiepte: De zitdiepte moet instelbaar zijn. Wanneer de zitting te diep is gaat men naar voor neigen. Hierdoor wordt de rug belast en de maag ingedrukt. Organen kunnen minder goed werken en buikademhaling wordt bemoeilijkt of onmogelijk. Bij correcte zitdiepte wordt het rechtop zitten ondertsteund. Bij de juiste zitdiepte heeft men tussen de knieholte en de voorkant van de zitting een vrije ruimte van drie à vier vingers.
- Armleggers: Belangrijk bij armsteunen is dat ze kort en verstelbaar zijn. 2D is in hoogte en breedte verstelbaar. 3D is hoogte, breedte en diepte verstelbaar.
- Normen: Bureaustoelen die voldoen aan de Europese norm hebben een NEN1335 normering. De Nederlandse NPR 1813 norm voorziet een nog grotere instelbaarheid van de bureaustoel waardoor deze ook voor zeer kleine, zeer grote en smallere personen een goede ondersteuning bieden.
Men kan op twee manieren toch correct zitten
- De actieve “open-hoek” houding en de passief ondersteunde zithouding.
- De “open-hoek” zithouding heeft een open hoek (>90 °) in het heupgewricht. De heuphoek is ongeveer 110°. In deze houding blijft het bekken naar voren gekanteld en blijft de natuurlijke kromming bewaard zoals in stand.
- De passief ondersteunde zithouding. Hierbij zorgt een goede bekkensteun, op de juiste hoogte ingesteld, ervoor dat de natuurlijke kromming in de onderrug bewaard wordt.
- De zithouding voor langdurige bureauwerkzaamheden is anders dan voor korte klussen. Voor korte bezigheden is een actieve houding aan te bevelen, voor lange een passieve houding of afwisseling tussen een actieve en een passieve houding.
Op een ideale bureaustoel kan je zowel een actieve als een passieve zithouding aannemen. Voor een actieve zithouding moet een stoel voorover kunnen kantelen, voor een passieve juist achterover.
Een goede stoel biedt evenwicht tussen beweging en ondersteuning: een goede stoel nodigt uit om te bewegen maar geeft u ook voldoende ondersteuning als u er behoefte aan hebt. Een goede ondersteuning laat de rug-,nek- en schouderspieren toe om te ontspannen.
Een ergonomische stoel past zich aan uw behoeften aan. Omdat die behoeften variëren in de loop van de dag, moet u de instellingen van uw bureaustoel regelmatig aanpassen. Een goede ergonomische stoel moet dan ook gemakkelijk instelbaar zijn.
Promoties
Bestellen en FAQ
Blijf op de hoogte
Abonneer u op onze e-nieuwsbrief met praktische tips, adviezen en creatieve trends in ergonomie