Ergo-Advice: Gentse Baan 66A, 9100 Sint-Niklaas - T. 0475/53.27.68 - info@ergo-advice.be

Ergonomietip: Ontspan uw schouders.

De meeste mensen spannen tijdens het typen en muizen onbewust de nek- en schouderspieren lichtjes op, zo’n 10 à 20 % van de maximale spierspanning. Deze schijnbaar “lichte aanspanning “ vermindert de doorbloeding naar de spieren met maar liefst 80 %! Een slechte doorbloeding betekent ook een slechte afvoer van afvalstoffen.
Niet verwonderlijk dat veel beeldschermwerkers aan het eind van de werkdag klagen van een vermoeid, verkramp en pijnlijk gevoel in de nek, schouder en arm.

Regelmatig bewust deze spieren ontspannen kan heel wat leed voorkomen.

Spanning leren voelen, uzelf leren ‘betrappen’ op spierspanning is de eerste stap: Bewustwording. Scan uw lichaam op spierspanning.

Hoe leert u spierspanning herkennen?
Trek, terwijl u achter het beeldscherm zit, uw schouders zo ver mogelijk op. Houd dit 5 à 10 seconden vast. Laat dan uw schouders los, ontspan. Laat na enkele seconden uw schouders nog verder zakken én voel bewust het verschil tussen spanning en ontspanning.
Herhaal het aanspannen en loslaten nog 3 maal waarbij u de schouders telkens een beetje minder hoog optrekt maar wel na het opspannen telkens volledig probeert te ontspannen. De eerste maal spant u nog 50 % op, de tweede maal 25 % en de derde maal10 %. Deze 10 % is nog nauwelijks waarneembaar. Probeer telkens goed het verschil te voelen tussen spanning en ontspanning.

Herhaal deze oefening enkele keren per dag.

Na enkele dagen zal u zelf in staat zijn het verschil tussen (licht)gespannen en ontspannen spieren te voelen.

Indien u het moeilijk vindt om uw spieren volledig te ontspannen kan u de ontspanning combineren met uw ademhaling.
Adem in bij het optrekken van de schouders en laat de schouders vallen tijdens de uitademing. Adem uit met een diepe zucht.