Ergo-Advice: Gentse Baan 66A, 9100 Sint-Niklaas - T. 0475/53.27.68 - info@ergo-advice.be
05 06 2021
10 ergonomische tips voor comfortabel rijden in de auto
10 ergonomische tips voor comfortabel rijden in de auto
Voor veel personen staat de grote vakantie voor de deur. In goede omstandigheden trekken we naar ons favoriete zonnige vakantieoord. Dit gaat gepaard met het maken van lange ritten in de wagen. Naast ons dagelijks bureauwerk zorgt dit er voor dat we terug langdurig in eenzelfde houding zitten. Dit leidt tot vermoeidheid, zware benen, een zeurende rug en concentratieverlies. Problemen die we willen vermijden voor de start van een leuk verlof.
Met volgende tips pakken we deze problemen aan en kunt u correct, comfortabel en ontspannen reizen in de auto.
1. Hoogte van de autostoel
Zorg ervoor dat heupen hoger komen dan de knieën. Indien dit niet lukt probeer dit zo goed mogelijk te benaderen, knieën op zelfde hoogte met de heupen. Minimaal een vuistruimte tussen hoofd en dak van de auto is noodzakelijk.
Kan uw stoel niet hoog genoeg, gebruik een zitkussen om hoger te zitten in de auto.
2. Afstand tot stuur
Bij het strekken van de armen op schouderhoogte zou het stuur ter hoogte van de pols moeten komen. Bedoeling is dat het stuur ontspannen vast te nemen is. Zet het stuur ook niet te hoog zodat de armen onder schouderhoogte blijven. Eventuele armsteunen kunnen de houding nog meer ontspannen.
3. Afstand tot pedalen
Een lichte buiging in de knie bij het volledig induwen van de pedalen geniet de voorkeur. Met benen gestrekt of teveel geplooid zitten zorgt voor extra belasting op het kniegewricht. Hou een vuistruimte afstand tussen knieholte en zitting van de zetel.
4. Rugleuning
Bij voorkeur zorgt de rugleuning voor ondersteuning tot schouderhoogte. De hellingsgraad van de rugleuning ten opzichte van zitting is te variëren tussen 90° en 120°, probeer deze regelmatig te veranderen. Indien de autozetel uitgerust is met een verstelbare lendensteun zorgt u er voor dat de druk net boven de broeksrand komt, steun ter hoogte van het bekken. De mate waarin deze meer of minder druk uitoefent is persoonlijk in te stellen volgens eigen comfort.
5. Hoofdsteun
Tijdens het autorijden wordt een hoofdsteun niet gebruikt.
De hoofdsteun speelt een belangrijke rol in de preventie van whiplash bij ongevallen.
Stel de hoofdsteun zo in dat de bovenkant van de steun op gelijke hoogte komt met de kruin van het hoofd. Probeer afstand van hoofd met hoofdsteun zo klein mogelijk te houden.
6. Spiegels
Om een goed beeld te krijgen van de omgeving rond u tijdens het rijden plaatst u de spiegels best als volgt:
Zijspiegels – een derde lucht / twee derde grond
Achteruitkijkspiegel – linkerkant van de spiegel stel je gelijk met de linker en onderkant van de achterruit.
7. Voeten
Neem goede steun met de voeten. Rechtervoet relaxed op de pedalen, linkervoet neemt goede steun op de daarvoor voorziene voetensteun links van de pedalen. Een goede steunname zorgt er voor dat belasting op rug en bekken aanzienlijk vermindert.
8. Pauzeer
Onderbreek net zoals bij uw bureauwerk frequent het lange zitten. Regelmatig eens stoppen, de benen strekken en een kleine wandeling doen biedt vele gezondheidsvoordelen.
9. Beweeg tijdens het rijden
Hou dit veilig en heb oog voor de weg. Doe lichte oefeningen tijdens het rijden door met de schouders te rollen, hoofd bewegen van oor naar schouder en omgekeerd, kin omhoog en omlaag bewegen, enkels bewegen, etc.
10. Correct in- en uitstappen
Instappen – ga met rug naar de auto staan, neem plaats en draai vervolgens op de zitting en beweeg tegelijkertijd de benen in de wagen
Uitstappen – draai op zitting en neem de benen mee, neem steun aan het portier en sta recht met steun.
Goede rit en vakantie gewenst!
Toch nog last in de auto of een slechte autozetel? Hier enkele hulpmiddelen die uw klachten kunnen verhelpen:
Bron: Verv, Vlaamse ergonomie vereniging
Deel dit artikel met uw netwerk:
