Ergo-Advice: Kerkstraat 63 - 9160 Lokeren - T. 09 247 07 01 - info@ergo-advice.be

23 05 2011

BMW houdt oudere werknemers aan de slag met ergonomie

Oudere werknemers zijn minder flexibel, de kracht en het zicht nemen af, eigenschappen die nodig zijn om snel en precies aan een lopende band te kunnen werken. BMW koos om aan ergonomie te doen. Een toegenomen productiviteit en minder ziekteverzuim waren het resultaat.

Ergonomie biedt de oplossing om werknemers langer aan het werk te houden. De zilveren tsunami is niet te stoppen, in 2020 zal bijna de helft van de werknemers (45%) ouder zijn dan 50 jaar.
 
BMW ging aan de werknemers zelf vragen hoe het werk verbeterd kon worden. Er werd geopteerd voor een vloer die trillingen beter absorbeert. Sommige taken die meer precisie vereisen of op een lagere hoogte gebeuren, kunnen al zittend uitgevoerd worden. De werknemers monteren dan op een zadelstoel. Wie last heeft aan de voeten door het langdurig staan, kan geholpen worden met aangepaste veiligheidsschoenen. BMW voerde zo een 70-tal kleine veranderingen door om het comfort van alle werknemers te verbeteren.

Deze oplossingen kan men niet op een bureau of aan een tekentafel bedenken, daarvoor moet men op de werkvloer zelf contact met de werknemers opzoeken. Zo werd er nagegaan of het werk kan uitgevoerd worden zonder te hoog of ver te moeten reiken. Dit zorgt ervoor dat de rug niet meer hoeft gebogen te worden of dat mensen boven schouderhoogte werken.
 
Het eindresultaat van deze ergonomische verbeteringen zijn positief voor jong en oud. De jonge werknemers van vandaag zijn immers de oudere werknemers van morgen. Bij BMW nam de productiviteit met 7% toe, terwijl het ziekteverzuim daalde.

Achteraf beschouwden ze ergonomie ook niet meer als specfiek gericht op de oudere werknemers, maar als een manier om de productiviteit op te drijven.
 
Bron: ergonomiesite

{titel}

Nieuwsbrief

Velden met een * zijn verplicht in te vullen