Ergo-Advice: Gentse Baan 66A, 9100 Sint-Niklaas - T. 0475/53.27.68 - info@ergo-advice.be

15 10 2011

Correct ademen om pijn in de schouders en nek te voorkomen.

Heel wat beeldschermwerkers zitten vaak op het puntje van hun stoel, romp en hoofd naar voor gebogen alsof ze elk ogenblik uit de startblokken moeten schieten.

Het diafragma of middenrif, dat normaal een belangrijke rol speelt bij de ademhaling kan in deze houding haar werk niet naar behoren doen. Het gevolg hiervan is dat men oppervlakkig, snel en onregelmatig gaat ademen. Er ontstaat  een ‘hoge’ borstademhaling. De ‘hulp-ademhalingsspieren worden ingezet. Deze zitten aangehecht aan de nek en zijn bedoeld om een korte periode sneller te kunnen ademen. Als je doorlopend foutief en te snel ademt raken deze spieren overbelast. Dit ‘hoge’ adempatroon verhoogt de spierspanning in de nek en schouders en verergert al bestaande spanningsklachten.

Paradoxaal genoeg krijgt men door deze snelle, hoge manier van ademen veel minder bruikbare zuurstof binnen dan nodig. Dit  kan hoofdpijn, vermoeidheid en verminderde concentratie veroorzaken.

Vaak gaat deze manier van ademen samen met opwinding, stress of angst.

Een goede buikademhaling daarentegen bevordert herstel, ontspanning en vermindert spanning in het nek- en schoudergebied.  Bij buikademhaling duurt de uitademing langer dan de inademing.


Tips voor een ontspannen ademhaling:

  • Zorg dat er geen belemmering is van strakke kleding of riemen zodat uw middel vrij kan bewegen.
  • Zit mooi recht en maak gebruik van de rugleuning van uw stoel. Wanneer het middenrif vrij kan bewegen is de kans groot dat het lichaam de weg van de minste weerstand zal kiezen en deze ademhalingsspier zal gebruiken.
  • Adem actief uit en laat het inademen als vanzelf gebeuren.
  • Adem  langer uit dan in. De uitademing duurt ongeveer tweemaal zo lang als de inademing.
  • Adem rustig zonder te forceren. Houd de schouders laag en ontspannen.
  • Adem bij voorkeur in door de neus en uit door de mond.

Meer info.
 

 

{titel}

Nieuwsbrief

Velden met een * zijn verplicht in te vullen