Ergo-Advice: Gentse Baan 66A, 9100 Sint-Niklaas - T. 0475/53.27.68 - info@ergo-advice.be

21 11 2013

Ergo-Advice op VRT in “Koppen”

Zit stil en houd je rug recht, iedereen heeft het gehoord op de schoolbanken. "Dat is de slechtste boodschap die je aan kinderen kan geven", zegt Maggy Vincke. Ze verkoopt in hoogte verstelbare bureaus, ergonomische bureaustoelen, statafels, noem maar op. "Iedereen denkt dat arbeiders rugproblemen krijgen, maar de bureauwerkers die acht uur per dag in dezelfde houding zitten, dat is de echte risicogroep."

Rugpijn op steeds jongere leeftijd

In 2011 waren 74.000 Belgen invalide door rugpijn. De problemen beginnen op steeds jongere leeftijd. Dio kreeg rugpijn op zijn 11de. Hij voetbalt veel, maar als hij twee weken niet sport begint het: niet slapen en last bij het stappen. "Zoals de meeste jongens van zestien kijkt hij graag tv en computert hij veel," vertelt zijn moeder. Voor Aurélie, nu 24 en studente geneeskunde, evolueerde het slechter: "Ik moet iemand vragen om mijn valies naar beneden te dragen op kot, zelf mag ik niet heffen."

"Kinderen gaan wel dansen en turnen, maar hebben tegelijk veel meer tools dan wij vroeger om een slechte houding te kweken. Boosdoeners: laptop, tablet, smartphone." Dat de analyse van Leen Vervaet, kinesitherapeute in de rugschool van het UZ Leuven. In alle rugscholen in Vlaanderen zijn wachtlijsten. Ons zittend leven is nefast voor onze rug.

Bekijk hier de volledige reportage

{titel}

Nieuwsbrief

Velden met een * zijn verplicht in te vullen