Ergo-Advice: Gentse Baan 66A, 9100 Sint-Niklaas - T. 0475/53.27.68 - info@ergo-advice.be

08 11 2021

Ergonomische voordelen van een zadelzitting

  1. Wat is een zadelzitting
  2. Voordelen zadelzitting
  3. Waarop letten bij aankoop
  4. Welke kwalitatieve modellen bestaan er?

1. Wat is een zadelzitting

Een zadelkruk is zoals de naam het zegt een zitkruk die beschikt over een zadelzitting. Zoals een zadel bij het paardrijden. Klassiek gezien beschikken deze niet over een rugleuning om actiever te zitten in vergelijking met een klassieke bureaustoel. Indien men een zadelkruk wil aanschaffen als alternatief van de bureaustoel is het beter te opteren voor een rugleuning.

Standaard zijn de zadelkrukken hoogte verstelbaar en beschikken ze over een kruisvoet op wielen. De kwalitatievere modellen hebben de mogelijkheid om de zitting te inclineren.
Een zadelzitting brengt veel voordelen met zich mee.

2. Voordelen zadelzitting

Een zadelzitting zorgt voor een lichte voorwaartse kanteling van het bekken. Dit is de neutraalstand van het bekken met gevolg dat de rug ook met een neutrale kromming komt te staan . De neutrale houding zorgt ervoor dat men een gelijke drukverdeling ondervindt in de rug. Dit maakt het gemakkelijker om rechtop te zitten zonder verdeelde drukkrachten ter hoogte van rug of nek.

Een zadelzitting maakt het mogelijk hoger te gaan zitten terwijl men nog steeds met de voeten op de grond kan steunen. Kleinere personen kunnen met behulp van een zadelzitting aan een hogere bureau plaatsnemen. Een zadelzitting biedt daarom de oplossing voor vaste ingebouwde werkbladen die te hoog staan voor de gebruiker.

De hogere positie en de vorm van de zadelzit hebben een bijkomend effect dat de knieën steeds lager komen dan de heupen. Deze houding noemt een open heup- en kniehoek. Door deze ‘open’ houding wordt de lymfe- en bloedcirculatie naar de benen toe verbeterd.

In beperkte ruimtes met weinig voetruimte zoals aan balies, dokter- of tandartspraktijken zorgt de zadelzitting ervoor dat de benen sneller naar beneden geplaatst kunnen worden. Dit zorgt voor een vermindering van de te benutten beenruimte waardoor men gemakkelijker kan manoeuvreren.

Door de actieve houding op een zadelzitting stimuleert men meer beweging en bloedcirculatie doorheen het volledige lichaam.

3. Waarop letten bij aankoop

Bij aankoop van een zadelzitting is het als eerste belangrijk te weten voor welk gebruik dit zou zijn. Is dit voor gebruik in een praktijkruimte zal men er minder uren op doorbrengen dan dat men het zou gebruiken als alternatief van een klassieke bureaustoel. In dit laatste geval opteert men beter voor een zadelzitting met rugleuning.

Vervolgens bestaan er verschillende afmetingen van zadelzittingen. 75% van de mensen hebben de voorkeur voor een zadelbreedte van om en bij de 35 cm. Andere personen kunnen de voorkeur hebben voor een breder zadel (ca. 44 cm).
Heeft u reeds rugklachten? Dan opteert u beter voor een zadelzitting die beschikt over een zitinclinatie. Door het inclineren van de zitting stimuleert u een betere rechtere houding doordat het bekken meer gestimuleerd wordt naar een neutrale voorwaartse kanteling.
Heeft u genitale problematiek? Dan kiest u het best voor een split zadelkruk. Hierbij bestaat de zadelzitting uit twee helften waarbij het midden van de zitting open blijft. Dit zorgt voor een drukvermindering genitaal.

4. Welke kwalitatieve modellen bestaan er?

Onze keuze zadelstoel voor gebruik in medische praktijken of beperkte ruimtes: Score Amazone of Jumper

Onze keuze zadelstoel met rugleuning voor matig gebruik:  Score Amazone of Jumper met rugleuning

Onze keuze zadelstoel voor dynamisch actief werken op kantoor: Rovo Surf

Onze keuze zadelstoel voor intensief gebruik (waardige vervanging van de klassieke bureaustoel): Capisco 8106

Onze keuze zadelstoel voor intensief gebruik (budget versie): Capisco 8010 of 8020

{titel}

Nieuwsbrief

Velden met een * zijn verplicht in te vullen