Ergo-Advice: Bellestraat 10/A, 9100 Sint-Niklaas - T. 0475/53.27.68 - info@ergo-advice.be

10 04 2012

Het nieuwe werken is beter voor u en het milieu

Het nieuwe werken staat voor “tijds- en plaatsonafhankelijk” werken. Het biedt meer flexibiliteit, meer vrije tijd, minder stress en is beter voor het milieu. De mogelijkheden van flex- en thuiswerken onderzoeken loont zeker de moeite. Het biedt voordelen voor de mens, het milieu en er zijn aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk.

Dankzij de nieuwe technologie kan bureauwerk onafhankelijk van plaats en tijd verricht worden. Informatie staat niet langer in papieren dossiers maar is via de server of on cloud overal beschikbaar. Medewerkers worden niet langer beoordeeld op aanwezigheid maar op prestatie.

Meer vrije tijd

In zeer veel gezinnen werken beide partners fulltime. Wanneer men dit wil combineren met het geven van een goede opvoeding voor de kinderen of met een zinvolle vrijetijdsbesteding is dit dikwijls een moeilijke evenwichtsoefening! Flex- en thuiswerken geeft meer flexibiliteit om werk en privé op een efficiënte manier te combineren.

Men verliest steeds meer kostbare tijd in de file en de CO2 uitstoot neemt alsmaar toe. Wanneer werknemers één van de vijf dagen thuis zouden mogen werken geeft dit al een vermindering van woon-werkverkeer van 20 %. Een voorbeeld volgens Hugo Boss, manager ergonomie bij BakkerElkhuizen maakt duidelijk hoe groot de financiële en milieuvoordelen zijn.

Beter voor het milieu

Een organisatie met 100 medewerkers voert thuiswerken in, waarbij één dag per week thuis gewerkt wordt. Daardoor worden per jaar 22 km x 200 werkdagen per jaar x 20% (1 dag in de week thuiswerken) = 880 kilometers per persoon bespaard. Deze organisatie bespaart dus 88.000 kilometers per jaar, dit is al snel een besparing van 11.880.000 gram CO2 per jaar!

Financiëel voordeel

Naast afname van CO2 uitstoot is het financieel gezien ook interessant. Bij gemiddelde kosten van € 0,19 per reiskilometer wordt ook € 16.720 op de reiskosten bespaard. Hierin is de tijd die met het reizen gemoeid is nog niet meegerekend.

Dankzij het feit dat niet alle werknemers gelijktijdig op kantoor aanwezig zijn kan er ook op kantoorinrichting bespaart worden. In bovenstaand voorbeeld werd thuiswerken voor 1 dag/week ingevoerd, hiermee kan het totaal aantal werkplekken met 10% tot max. 20% verminderd worden. Een gemiddelde werkplek kost tussen de € 17.000 en 27.000 per jaar (zie http://www.facana.nl) het geringer aantal werkplekken levert dus een potentiële besparing van minimaal 20 x € 17.000 = € 340.000 per jaar op. Hier staan uiteraard nog wel de investeringen in de thuiswerkplekken tegenover.

Minder stress

Fileleed zorgt voor aanzienlijk wat stress! Stress leidt tot allerlei klachten en ontevredenheid over de werksituatie.
Daartegenover staat dat het zelf kunnen beslissen over de invulling van tijd juist een belangrijke factor is om negatieve stress te verminderen. Mensen voelen zich meer verantwoordelijk en betrokken en presteren beter.

De ergonomische flax-werkplek

Er werden de voorbije jaren veel ergonomische producten ontwikkeld die uitermate geschikt zijn om gemakkelijk in een laptoptrolley op te bergen, gemaakt in lichtgewicht materiaal en plooibaar.
Dankzij de aankoop van enkele ergonomische producten kan elke werkplek in een handomdraai gezond, comfortabel en efficiënt ingericht worden waardoor lichamelijke klachten voorkomen worden.

  •  Een laptophoder
  •  Een compact toetsenbord
  •  Een externe muis
  •  Een laptoptrolley
  •  Een ergonomische bureaustoel

Besluit

De mogelijkheden van flex- en thuiswerken onderzoeken loont zeker de moeite. Het biedt voordelen voor de mens, het milieu en er zijn aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk.

Ergo-Advice adviseert u graag bij de inrichting van de flex- of thuiswerkplek. Ergo-Advice is verdeler van de ErgoDirect producten in België.

{titel}

Nieuwsbrief

Velden met een * zijn verplicht in te vullen