Ergo-Advice: Gentse Baan 66A, 9100 Sint-Niklaas - T. 0475/53.27.68 - info@ergo-advice.be

15 04 2011

Pootjes in - of uitklappen?

Aan ergonomen wordt dikwijls gevraagd of de pootjes van een toetsenbord moeten in- of uitgeklapt worden.
Om deze vraag te beantwoorden moet een onderscheid gemaakt worden tussen personen die blind kunnen typen en personen die niet blind typen.

Personen die blind typen kijken tijdens het typen niet naar de toetsen en kunnen best de pootjes ingeklapt laten. Bij uitgeklapte pootjes bestaat het gevaar dat de polsen te ver achterover gekanteld worden. Dit is nadelig voor de bezenuwing en bloedtoevoer naar  pols en vingers ( RSI, tintelende vingers...). Om dezelfde reden kiest men best voor een ergonomisch, dun toetsenbord. Verschillende onderzoeken vermelden zelfs een positief effect wanneer het toetsenbord achterover gekanteld wordt (negatieve neiging).

Voor personen die met twee vingers typen kunnen uitgeklapte pootjes een voordeel zijn omdat men de toetsen beter kan zien. De hellingshoek mag ook hier niet groter zijn dan 15 °.

Uiteraard is dit een relatief klein punt i.v.m. een correcte werkhouding. Een goede zithouding, voldoende afwisseling, regelmatige (micro)pauzes, computerscherm op de juiste hoogte en een goede ademhaling zijn veel belangrijker!

Bron: Hugo Bos - ergonoom


 

{titel}

Nieuwsbrief

Velden met een * zijn verplicht in te vullen