Ergo-Advice: Gentse Baan 66A, 9100 Sint-Niklaas - T. 0475/53.27.68 - info@ergo-advice.be

11 04 2016

Steppie: de ontbrekende schakel voor kantoorpersoneel

Steppie – “de ontbrekende schakel” voor kantoorpersoneel
Een Deens product, dat overal gevonden kan worden in Scandinavische kantoren, heeft nu zijn weg gevonden naar België.

In de moderne maatschappij staan de meesten van ons op uit bed, om vervolgens aan het ontbijt te gaan zitten, te zitten tijdens het forenzen, vrijwel de hele dag achter de computer te zitten, zittend naar huis terug te reizen, en dan te gaan zitten met tablet, smartphone, computer of voor de TV voor een (groot) gedeelte van de avond.

Zitten, zitten, zitten... waarvoor het lichaam helemaal niet gebouwd is. Either you use it or you lose it - zoals de fysiotherapeut pleegt te zeggen.
Neem bijvoorbeeld een gebroken arm in het gips. Als die na zes weken wordt uitgepakt, kan hij tot 30% gekrompen zijn!
Het is steeds duidelijker, en goed gedocumenteerd, dat een zittende levensstijl echt schadelijk is.

Oplossing

Zit-sta bureaus komen naar kantoren bij jou in de buurt!
De kantooromgeving is de grootste boosdoener voor ons zittend bestaan, verantwoordelijk voor wel 10 uur per dag, inclusief woon-werkverkeer. Het komt dus niet als een verrassing dat, nu er meer aandacht komt bij het management voor welzijn op de werkplek, werkgevers inzien dat ze een probleem aan te pakken hebben.

De oplossing ligt bij een verandering in ons gedrag op kantoor en de introductie van zit-sta bureaus maakt daar een belangrijk deel van uit. Eenvoudig gezegd betekent “zit-sta” dat een bureau door de gebruiker verstelbaar is in hoogte.
Er wordt geadviseerd dat werknemers elke 20-30 minuten zitten en staan afwisselen.

Verrassende voordelen

Door van je stoel op te staan stimuleer je de bloedsomloop en algehele circulatie, wat meer energie geeft (ook aan de hersens!), meer calorieën verbrandt en de rug- en buikspieren traint.
In feite is de toename in verbranding wanneer drie van de dagelijkse zittende uren elke dag een jaar lang veranderd worden, gelijk aan het de calorieverbranding tijdens het lopen van tien(!) marathons...

Maar dan wacht er een nieuwe uitdaging! Plat op je voeten staan in een statische houding is al snel vermoeiend.
Een innovatieve Deense uitvinding vormt de sleutel tot het staan in een prettige, ietwat actieve houding in plaats van een statische: Het Steppie Balance board.

De ontbrekende schakel

Steppie is een kantoormeubel, ontworpen en geproduceerd in Denemarken, dat beschouwd wordt als de ontbrekende schakel in de discussie over de zittende levensstijl.

Nu heeft de specialist in kantoorergonomie in België, Ergo-Advice, deze “ontbrekende schakel” uit Denemarken gehaald om een nieuwe manier te bieden de strijd aan te gaan met het zittend bestaan.

Een Steppie is een zogenaamd balance board (balanceerplank), met een “tammere” kromming, zodat je niet het “wilde” gevoel hebt zoals bij een gewoon balance board. Daardoor kun je comfortabel aan je in hoogte verstelbare bureau staan en je werkzaamheden op de computer verrichten zonder te hoeven denken aan het bewaren van je evenwicht.
Ook al is de Steppie “tammer”, er is een continue kleine beweging, wat het lichaam prettig vindt, omdat dat niet houdt van een statische houding, maar van een dynamische.

Gewoon staan veroorzaakt een pijnlijke rug en vermoeide voeten, terwijl op een Steppie stappen je langer en comfortabeler laat staan door de lichte beweging.


De Steppie is zo ontworpen dat hij in elk soort kantooromgeving past.
Hij is licht van gewicht, ca. 2 kilo, zodat hij makkelijk met één voet onder tafel geschoven kan worden, als een pauze in het staan gewenst is.

Steppie is er nu in België.


In de Scandinavische landen heeft ca. 95% van het kantoorpersoneel een zit-sta bureau. In Duitsland, Groot-Brittannië, Australië en enkele Aziatische landen is er een sterke trend te zien naar een groot aantal zit-sta oplossingen. In deze landen is Steppie een natuurlijke “volgende stap”.

Volgt België het voorbeeld van Denemarken en wordt het verplicht voor bedrijven om zit-sta bureaus aan te bieden aan hun personeel? Dat moeten we afwachten, maar op dit moment is het zit-sta concept ongetwijfeld onderweg naar een kantoor in de buurt.

Productinformatie en prijs

{titel}

Nieuwsbrief

Velden met een * zijn verplicht in te vullen