Ergo-Advice: Gentse Baan 66A, 9100 Sint-Niklaas - T. 0475/53.27.68 - info@ergo-advice.be

05 11 2018

Telewerken? Het effect en de valkuilen.

Telewerken zit in de lift.

Ongeveer 57% van de werknemers in België werkt regelmatig van thuis uit. Veelal gaat het om één of meerdere dagen in de week. Volgens 92% van deze thuiswerkers geeft telewerk hun productiviteit en concentratie een boost. Ook hun work-lifebalans zou er wel bij varen. Telewerken zorgt voor een grotere autonomie bij de werknemers waardoor ze meer ontspannen zijn en het werkverzuim daalt.

Wat zijn de valkuilen van telewerken voor de gezondheid van thuiswerkers?

Het gezondheidseffect van thuiswerken is niet altijd even positief. Heel wat werknemers werken thuis immers aan de keukentafel of op de sofa: meubilair dat ergonomisch onvoldoende is aangepast voor bureauwerk. Dat kan leiden tot fysieke klachten zoals RSI problemen of rug- en nekklachten.
Een thuiswerkplek moet in principe in orde zijn met de wetgeving rond beeldschermwerk. Een bureaustoel moet in hoogte verstelbaar zijn, met een rugleuning waarvan de hoogte en hellingshoek regelbaar is. Een keukenstoel voldoet dus niet. Een observatie en risicoanalyse van de werkplek door een interne of externe preventiedienst brengt uitsluitsel aan welke voorwaarden de specifieke werkplek moet voldoen.
De werkgever moet net als op de werkplek in de firma ook thuis voorzien in aangepast materiaal en ondersteuning zoals computer, bureaustoel, internet,… Wanneer de werknemer hiervoor zelf zorgt, kan hij een onkostenvergoeding krijgen.

Een werkplek thuis dient dus aan dezelfde vereisten te voldoen dan een werkplek op kantoor.

{titel}

Nieuwsbrief

Velden met een * zijn verplicht in te vullen