Ergo-Advice: Kerkstraat 63 - 9160 Lokeren - T. 09 247 07 01 - info@ergo-advice.be

25 06 2011

Wanneer wordt Gamen slecht voor je kind?

Kinderen die veel spelen met draagbare spelcomputers of veel sms-en, krijgen RSI in hun polsen en vingers. Meisjes hebben er meer last van dan jongens. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd onder 257 jongeren tusen 9 en 15 jaar op twee scholen in Missouri. Iets meer dan de helft van de onderzochte jongeren was een meisje.

Een doordringende pijn in polsen en vingers die niet ophoudt als het apparaat wordt neergelegd: dat is RSI. Vooral de spelcomputers zijn verantwoordelijk voor de pijnlijke gewrichten bij kinderen. Sms in iets mindere mate.

De onderzoekers die dit resultaat van hun werk melden, zijn bezorgd dat de kinderen na verloop van tijd een soort rheuma ontwikkelen. Die waarschuwing is geuit tijdens een congres van de Europese Bond tegen Reuma.

Het onderzoek laat zien wat de negatieve invloed is van het spelen van computerspellen en het gebruik van mobiele telefoons bij kinderen die soms maar negen jaar oud zijn. Dat wordt zorgwekkend op latere leeftijd, als zij meer moderne technologie gaan gebruiken. Kinderen die deze apparaten langere tijd gebruiken, hebben meer pijn, Hoe langer er werd gespeeld, hoe meer pijn.

Meisjes sms-en meer dan jongens en dat leidt ook tot problemen. Tweemaal zoveel meisjes als jongens meldden pijn door het berichtjesverkeer.

Nuttige tips

  • Zorg ervoor dat de computerwerkplek aangepast is voor kinderen.
  • Stel limieten aan de tijd dat de spelcomputer mag gebruikt worden: maximaal 50 minuten achter elkaar.
  • De tijd vliegt! Houd ook zelf de tijd dat uw kind computerspelletjes speelt in de gaten. Een keukenwekker instellen helpt!
  • Wissel werken aan de computer, gamen en SMS-en af met bewegen: lopen, springen, touwtjespringen, met een bal spelen….
  • Wees alert op signalen die wijzen op klachten, zoals gespannen en pijnlijke spieren, hoofdpijn, oogklachten….
  • Neem klachten ernstig en raadpleeg tijdig een arts.
{titel}

Nieuwsbrief

Velden met een * zijn verplicht in te vullen