Ergo-Advice: Gentse Baan 66A, 9100 Sint-Niklaas - T. 0475/53.27.68 - info@ergo-advice.be

02 12 2016

Werken op een Deskbike bevordert de concentratie en productiviteit

Wetenschappelijk onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) bevestigt wat wij bij Ergo-Advice al langer wisten, werken op een Deskbike is positief voor de werkprestaties en bevordert te concentratie.


De laatste jaren wordt zwaar ingezet om onze werkplaatsen dynamischer te maken en zo langdurig zitten te vermijden. Eén van de manieren om dit doel te bereiken is de Deskbike, een fiets die onder een in hoogte verstelbaar bureau geplaatst wordt, en je toelaat al fietsend je taken te verrichten ter afwisseling van langdurig stilzitten.
Over de doeltreffendheid van de Deskbike om langdurig stilzitten te vermijden was geen discussie, maar veel mensen vroegen zich af of we wel dezelfde productiviteit en concentratie zouden hebben als we fietsen terwijl we werken. Daarover geeft het onderzoek van de VUB nu uitsluitsel.


De onderzoekers testten of de deelnemers aan het onderzoek dezelfde typsnelheid konden aanhouden als ze aan het fietsen waren. Ook het kortetermijngeheugen, de reactiesnelheid en de concentratie van de fietsende deelnemers werd vergeleken met deelnemers die op een gewone bureaustoel werkten.


De resultaten waren heel positief voor de Deskbike, de onderzoekers stelden vast dat de typsnelheid en het kortetermijngeheugen op hetzelfde niveau blijven als mensen fietsen terwijl ze aan het werken zijn. De reactiesnelheid was zelfs opmerkelijk beter bij de fietsende deelnemers aan het onderzoek!


De onderzoekers concluderen dat werken op een Deskbike niet alleen onze fysieke gezondheid ten goede komt doordat we meer bewegen tijdens het werk, ook onze alertheid en productiviteit gaan erop vooruit. Het enige dat dus achteruit gaat door het werken op een Deskbike zijn de gezondheidsrisico’s door langdurig te zitten terwijl we werken!

{titel}

Nieuwsbrief

Velden met een * zijn verplicht in te vullen